Доверете ни се!
• Ще се погрижим за Вашето самочувствие
• Ще Ви предложим нови технологии
• Ще възвърнем Вашата усмивка

• Вие имате проблеми с усмивката
• Вие искате да сте красиви
• Вие искате да имате нов имидж

Copyright © 2011   ·  All Rights reserved  · тел. 042/630 416 · E-Mail: dr_chakarov@abv.bg
 
нагоре

Въпроси и профилактика
Плодовите фрешове увреждат зъбите

Учени от Eastman Institute са провели изследване, за да определят дали избелващите гелове и агентите в тях имат негативен ефект върху зъбите. Изследвали са ефекта на 6% водороден прекис, най-използвания ингредиент. Интересното е, че в хода на изследването е станало ясно, че неговият ефект върху зъбите е толкова пренебрежим в сравнение например с киселините съдържащи се с плодовите фрешове. Особено вреден се е оказал портокаловият сок, който силно деминерализира емайла, намалява твърдостта му и води до разграпавяване му.

Това е важен факт предвид на множеството диети и хранителни режими включващи пресни плодове и плодови сокове от цитрусови плодове. Техният сок, особено на портокалите, лимоните и грейпфрута, се е оказал с висока киселинност и силно агресивен по отношение на зъбните тъкани.

Сега учените разполагат със сканиращ микроскоп с чиято помощ са отчетени промените на микроскопично ниво. Заключението от изследването е: „Киселините от плодовите фрешове са толкова силни, че буквално разтварят зъбния емайл“. Тези заключения са публикувани и в авторитетното списание Journal of Dentistry.

Същото проучване завършва с: „Портокаловият сок намалява твърдостта на зъбния емайл с 84%“. В същото време не е била установена промяна в твърдостта и структурата му под действието на избелващите агенти. Това изследване потвърждава успешната практика от повече от 30 години при избелването на зъбите, но и изостря вниманието към вредата от някои традиционно „здравословни“ храни и напитки.

За да продължите да се любувате на вкуса от прясно изцедени плодове – винаги ги пийте със сламка, за да нямат никакво съприкосновение със зъбите и така да ги запазите здрави по-дълго време.

Източник:  http://www.smilesart.com/

        НОВОСТИ В СТОМАТОЛОГИЯТА

     * Bluetooth се грижи вече за зъбите ви
    * Кафето понижава драстично риска от рак
    * Плодовите фрешове увреждат зъбите

            
ПРОФИЛАКТИКА

    * 6 съвета при зъбни проблеми
    * 9-те най-големи заблуди за зъбите
    *
За какво служат мъдреците ?
0888/321 822
Д-р Н.Чакъров
естетична стоматология
тел. 042/ 630 416