Image

Лечение и профилактика

Кариес

Кариесът е една малка неприятност, която може да стане голям проблем, превръщайки се в пулпит.
Кариесът представлява нарушаване на емайловия слой в определен участък на зъба. Лечението може да се извърши в рамките на едно посещение, ако кариесът е малък или на няколко пъти, ако е по-дълбок. Симптомите, които обичайно пациентът има при кариес са: болка в зъба от топло, студено или сладко. Кариесите могат да се избегнат чрез лична грижа за хигиената на зъбите и стоматологична профилактика.

Пулпит

Пулпитът е онзи проблем, който ви се случва, когато не сте излекували своя кариес навреме.
Пулпит се получава, когато нарушаването на емайловия и дентиновия слой е станало прекалено дълбоко и зъбния нерв е изложен на външно въздействие, което е изключително болезнено. Лечението на пулпит изисква няколко посещение в стоматологичен кабинет, при които е необходимо да се умъртви и извади нерва, и да се затвори зъба с обтурация /пломба/. Симптомите, които обичайно пациента има при пулпит са: силна и нетърпима болка в зъба, предимно нощем. Пулпитът може да се избегне чрез стоматологична профилактика, която не позволява усложнения на зъбния кариес.

Периодонтит

Периодонтитът е възпаление около корена на зъба. Характерно е само за умъртвени зъби - след проведено лечение или самоумъртвили се. Симптомите са силна и нетърпима болка, особено при натиск. Зъбът се усеща по-висок от останалите. Лечението се извършва в стоматологичен кабинет, чрез отваряне на зъба и поставяне на лекарства. Ако възпалението не отзвучи може да се наложи екстракция /изваждане на зъба/.
Как можете да избегнете периодонтит?

С качествено провеждане на лечение при пулпит и своевременно лекуване на кариес, за да не се стига до неговото задълбочаване и усложняване в периодонтит. Профилактичните прегледи от стоматолог, два пъти годишно, със сигурност ще предотвратят развитието на дълбоки кариеси, които могат да прераснат в пулпит и в последствие да се развие периодонтит. Зъбите, на които са провеждани коренови лечения имат отслабена структура и е препоръчително да бъдат облечени с корони като профилактика срещу евентуални фрактури на естествените зъбни корони. Това ще подобри тяхната естетика и функция.

Венечните заболявания или така наречените пародонтити се причиняват от плака, безцветен филм от бактерии, която се наслоява върху зъбите. Плаката дразни венците в резултат, на което те се зачервяват, стават чувствителни, в някой случаи се подуват и кървят. Ако плаката не се отстрани се получават втвърдявания около зъба, които оформят зъбен камък. Накрая плаката или зъбният камък започват да разрушават венечната тъкан, която е в съприкосновение със зъба. Този процес води до образуване на венечни джобове. Тези джобове се запълват с плака и резултатът е увреждане на костта, която носи зъбите. Венечните заболявания прогресират бавно, без да причиняват каквато и да е болка. Повечето хора, които имат венечно заболяване дори не подозират това. Ако заболяването бъде диагностицирано в ранен стадии, то може да бъде лекувано своевременно и съответно зъбите да бъдат предпазени.