Доверете ни се!
• Ще се погрижим за Вашето самочувствие
• Ще Ви предложим нови технологии
• Ще възвърнем Вашата усмивка

• Вие имате проблеми с усмивката
• Вие искате да сте красиви
• Вие искате да имате нов имидж

Copyright © 2011   ·  All Rights reserved  · тел. 042/630 416 · E-Mail: dr_chakarov@abv.bg
 
нагоре
За какво служат мъдреците ?

Въпросът за какво служат мъдреците се задава често на зъболекарите.

Мъдреците са третият комплект дъвкателни зъби, които обикновено се появяват в устата между 17 и 25 години, годините на пълно съзряване на човека. Те са и последните зъби, които пробиват и нерядко създават проблеми. В някои случаи те поникват изцяло, а в други остават частично покрити от кост и венец. Ако това започне да създава проблеми се прибягва до изваждането на зъба.

Смята се, че мъдреците са се развили заради нуждата на първобитните хора от по-голяма дъвкателна сила при консумирането на сурови и необработени храни, твърде различни от тези съставляващи хранителната ни диета днес. Има и мнение, че мъдреците се развиват, за да компенсират загубата на другите дъвкателни зъби в напреднала възраст. Все по-рядката нормална поява на мъдреците в устата обаче е свързана с постепенното отпадане на нуждата от тях. Човешкият организъм продължава да еволюира и част от този процес е тенденцията на намаляване  размера на челюстите в полза на увеличаване на мозъковия дял на черепа. Не на последно място е и промяната на начина на живот, както и хранителната диета, която не включва груби и сурови храни. Всички тези фактори водят до усложнения при пробива на мъдреците.

Част от хората вече се раждат без заложени зародиши на мъдреци в челюстите, друга част имат зародиши, но мъдреците така и никога на пробиват в устата, а oстават дълбоко импактирани в костта до края на живота и могат да бъдат видяни само на рентгенография. При третата група случаи мъдреците пробиват в устата, като това може да мине безпроблемно, без болка и възпаление, или да създаде проблем налагащ или отстраняването им или разкриване на място за нормалния им пробив.

Най-проблемни са случаите, когато мъдрецът е частично поникнал, тъй като образува венечен джоб. Поради трудното поддържане на хигиена там често се създават условия за натрупване на бактерии и развитие на възпаление (перикоронарит, pericoronitis), водещо до оток на венеца, болка, трудност при дъвчене, дори температура и влошено общо състояние.

Симптоми алармиращи за проблем с мъдреците:

    * лош дъх от устата (халитоза, halitosis)
    * болка в областта на мъдреца
    * затруднено отваряне на устата (тризмус, trismus)
    * засилващо се главоболие, болка в челюстта или ухото
    * болка при дъвкане
    * променен вкус в устата

Обикновено с усложняване на проблема тези симптоми се засилват, като болкоуспокояващите започват да имат все по-слаб ефект. Прегледът в кабинета в тези случаи показва частично пробил зъб заобиколен с оточен венец. Рентгеновата снимка показва позицията на зъба в челюстта и ако той е заел неправилна позиция (например хоризонтално разположен) или е обграден от твърде много кост, пациентът се насочва към орален хирург за последващо лечение или отстраняване на зъба.

Има два подхода за третирането на импактирани мъдреци:

    * при консервативния зъбите просто се наблюдават през известен период от време и се отстраняват ако създадат проблем
    * по-често се предпочита по-активния подход състоящ се в превантивното им отстраняване

Има спор доколко е правилно да се изваждат импактирани мъдреци, ако те не създават усложнения. Повечето стоматолози обаче смятат, осланяйки се на практиката, че рано или късно те създават проблем и затова се предпочита изваждането им във възрастта между 16 и 21 години, когато корените им не са напълно образувани и врастнали в челюстта. Самата манипулация трае между 10 – 30 минути и често се последва от оток, ограничено отваряне на устата и лека болка.

Един важен глас „за“ изваждането на мъдреците е следното:

    * растейки в неправилна позиция често мъдреците развиват кариес, който по съседство уврежда и предните зъби
    * при хоризонтално положение на мъдреците при растежа си „избутват“ предните зъби, което води до различно по изразеност разместване на фронталните зъби, налагащо ортодонтско лечение

За да не ви изненадат мъдреците, добре е след 18 годишна възраст да направите панорамна рентгенография и да се консултирате със стоматолог, дали те се намират в правилна позиция, както и да посетите кабинета, когато усетите първите признаци на проблем.

Източник:  http://www.smilesart.com/

Въпроси и профилактика

        НОВОСТИ В СТОМАТОЛОГИЯТА

     * Bluetooth се грижи вече за зъбите ви
    * Кафето понижава драстично риска от рак
    * Плодовите фрешове увреждат зъбите

            
ПРОФИЛАКТИКА

    * 6 съвета при зъбни проблеми
    * 9-те най-големи заблуди за зъбите
    *
За какво служат мъдреците ?
0888/321 822
Д-р Н.Чакъров
естетична стоматология
тел. 042/ 630 416